Steeds meer auto’s hebben tegenwoordig een achteruitrijcamera. Bij de meeste moderne auto’s zit dit al ingebouwd. Hiermee kan je makkelijk kijken wat er achter je auto gebeurt, wat een enorme hulp kan zijn bij het lastige achteruit inparkeren. Het kan ook helpen wanneer je een stukje achteruit moet rijden. Je kan veel makkelijker zien wat er allemaal achter je auto gebeurt, waardoor je aankomende of passerende fietsers veel makkelijker ziet en waardoor je dus altijd op tijd kan stoppen voor verkeer dat voorbij komt. Dit vergroot de veiligheid van je auto aanzienlijk en vergroot ook het gebruiksgemak, vooral bij het parkeren. De camera is verbonden met een scherm bij de bestuurder en er staan vaak allerlei lijnen op die aangeven hoe breed de auto is, waardoor je goed kan zien hoe veel afstand er zit tussen jou en een obstakel zoals de stoeprand, of een andere reeds geparkeerde auto.

Achteruitrijcameras kunnen ook in een set worden aangebracht. Is een voertuig erg groot, dan kan dit nodig zijn. Denk daarbij aan een camper, of een vrachtwagen, waar er een erg grote dode hoek is. Met de achteruitrijcamera kan je die dode hoek verkleinen of weghalen. Op deze manier wordt de verkeersveiligheid van dit soort grote voertuigen veel hoger en kunnen vele fietsers die anders in de dode hoek van een vrachtwagen worden geplet worden gespaard.

Nog een camera op de auto is natuurlijk de dashcam. Dit is een camera op het dashboard welke filmt wat er op de weg gebeurt voor de auto. Dit soort beelden kunnen handig zijn na ongelukken, of voor de politie als bewijsmateriaal bij verkeers overtredingen. Ook worden ze vaak in compilaties geupload op Youtube en als u eens een avondje niks te doen hebt, is het niet zo’n gek idee om eens wat Russische dashcam video’s te kijken.