Als je een bedrijf runt en er zijn auto’s of vrachtwagens bij betrokken, dan heb je een bedrijfsautoverzekering nodig. 

Standaard autoverzekeringen kunnen voor zoveel bedrijfswagens geen uitgebreide dekking bieden. Daarom wordt er een zakelijke autoverzekering gebruikt die is afgestemd op de specifieke behoeften van bedrijven. 

Wat is een bedrijfsautoverzekering?

Een commerciële autoverzekering dekt de bedrijfsautoverzekering voertuigen die worden gebruikt voor werk gerelateerd verkeer. Dit omvat de auto’s die jouw werknemers besturen om bedrijfstaken uit te voeren, zoals het bezoeken van werklocaties, het verplaatsen van goederen, het vervoeren van passagiers en het ontmoeten van klanten.

Houd er echter rekening mee dat als de werknemer zijn eigen auto gebruikt en dat ook alleen voor ‘persoonlijk woon-werkverkeer’, het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering niet nodig is, de persoonlijke autoverzekering van de gebruiker zou voldoende moeten zijn.

Toch kunnen er gevallen zijn waarin de persoonlijke auto van de werknemer wordt gebruikt voor incidentele werkgerelateerde taken, zoals het tonen van huizen aan klanten als makelaar. In dit geval hebben jouw medewerkers dus mogelijk een bedrijfswagenpolis nodig.

Enkele redenen om voor een bedrijfswagenverzekering te kiezen zijn dat je een veel hogere aansprakelijkheidslimieten kunt krijgen. Daarnaast stellen veel verzekeraars geen limiet aan het aantal auto’s dat gedekt kan worden op de bedrijfswagenpolis.

Het goede van het verkrijgen van een bedrijfswagenbeleid is dat het kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf door de beschikbaarheid van verschillende dekkingen.

 

Wanneer heb je een zakelijke autoverzekering nodig?

Simpel gezegd als je een bedrijf runt en jij en jouw werknemers auto’s gebruiken als onderdeel van de bedrijfsvoering, dan heb je een bedrijfsautoverzekering nodig. Hier zijn drie belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden bij de beslissing om wel of niet een bedrijfsauto te verzekeren:

Eigendom van auto’s

Als het bedrijf auto’s bezit, moet je er een verzekering voor hebben. Als het bedrijf echter auto’s gebruikt die eigendom zijn van de werknemers, dan kan het anders zijn. Afhankelijk van de betrokkenheid van hun auto bij de bedrijfsvoering, kan naast een persoonlijke autoverzekering ook een bedrijfsautoverzekering vereist zijn.

Autogebruik

Vanaf het laatste punt, als het bedrijf eigenaar is van de auto’s, maar hun rol is alleen voor het woon-werkverkeer van werknemers, dan heb je niet per se een bedrijfsautoverzekering nodig. Als voertuigen echter worden gebruikt om mensen, apparatuur of goederen voor zakelijke doeleinden te vervoeren, is een bedrijfsautoverzekering vereist.

Voertuigtype

Sommige auto’s moeten worden gedekt, ongeacht het gebruik of de eigenaar ervan. Evenzo hebben auto’s met commerciële aanpassingen zoals een rek of ladder ook een bedrijfsautoverzekering nodig.

Soorten bedrijfsvoertuigenverzekeringen

Een zakelijke autoverzekering werkt hetzelfde als een standaard autoverzekering. Het biedt een reeks dekkingstypes onder de paraplu van één polis en vergoedt je wanneer je een claim indient voor een ongeval, diefstal, vandalisme of andere problemen die eronder vallen. Enkele veel voorkomende soorten autoverzekeringen zijn:

Aanrijdingsdekking

Het maakt niet uit wie de schuldige is bij een ongeval, deze dekking betaalt de schade aan jouw auto.

Aansprakelijkheidsdekking

Dekt zowel aansprakelijkheden voor lichamelijk letsel als materiële schade onder één enkele limiet.

Letseldekking

 Deze dekt de medische kosten voor de bestuurder en de passagiers in jouw auto tijdens een ongeval.